dissabte, 21 de juliol del 2012

El nou Carl Sagan?

Vaig saber fa poc d'una notícia que vaig trobar sorprenent: Hi ha el projecte, ja bastant avançat, de fer una seqüela de Cosmos.
Darrera del projecte hi ha Seth MacFarlane, el creador de les sèries Family guy i American dad, ni més ni menys, i Ann Druyan (vídua de Sagan) i Steven Sotter, els cocreadors de la sèrie original amb Carl Sagan.
Que es faci una seqüela o remake d'una sèrie documental és especialment notable i dubto que s'hagi fet mai. El repte és considerable perquè la sèrie original ha assolit una mítica que dubto que hagi tingut cap altra sèrie documental.


Cal esperar que amb els efectes d'imatge que es poden realitzar avui en dia, la sèrie serà espectacular. Però Cosmos no era espectacle, era sobretot reflexió; i un projecte molt personal de Sagan. Quin serà el fons de la nova Cosmos? El fet que al darrera hi hagi la cadena Fox, que és la cadena típicament conservadora nord americana, fa una mica de repelús, encara que sigui la cadena on McFarlane emet les seves sèries, que no segueixo però diuen que són més punyents que els Simpson. Ara, que una cosa és fer dibuixos i l'altra tractar del món real... ja veurem.


Per altra banda, el fet que hi participin dos dels creadors de la sèrie original tranquil·litza una mica; i qui serà el presentador? Doncs ni més ni menys que aquest:



Es tracta, com és obvi, de Neill deGrasse Tyson, un dels més grans divulgadors científics nordamericans (que és com dir del món): simpàtic, apassionat, showman, ràpid en la resposta, amb una facilitat de discurs típicament americana, ... sembla una bona elecció per fer de Sagan al nou Cosmos. Evidentment, no podrà ser del mateix estil però no per això ha de ser pitjor.


Tyson és nascut al Bronx, astrofísic; és director del Planetari Hayden, que forma part del Museu d'Història Natural de Nova York. També, com a divulgador, ha participat durant 5 anys a la televisió pública nordamericana, la PBS. Gran defensor de l'escepticisme científic i del programa espacial, ha estat més d'un cop assessor del seu govern i sembla clar que, com en tants altres casos, no se l'ha fet massa cas.


He pensat que per a què el conegueu us podrien interessar els següents vídeos, tres de curts i un de llarg:


El primer és el més "saganià". El muntatge que n'han fet amb les seves paraules el trobo força bonic i el que diu, no per sentit molts cops, no és menys important:




El segon ens explica un curiós cas en la presentació del seu programa, el d'una gossa molt espavilada:






Al tercer ens diu el que pensa del fenomen OVNI, entre seriós i irònic. Un bon exemple d'escepticisme científic:




I l'últim no us el perdeu si teniu l'hora llarga que dura; un diàleg a una escola (!) amb un de tants "buenafuentes" nordamericans. Estan els dos magnífics i amb molt d'humor es diuen coses molt profundes. També es parla d'alguns temes que hem vist aquí, com els neutrins, el LHC, el bosó de Higgs, ... El discurs final de Tyson és emocionant i no deixa en molt bon lloc la ciència nord americana:




Crec que aquest home, al qual estic començant a conèixer, també serà un dels meus mestres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada