diumenge, 8 de juliol del 2012

La remaleïda partícula

Toca parlar del bosó de Higgs.

Un repte perquè parlar de Física de partícules per a un simple biòleg és bastant complicat. Per això he pensat que és millor que ho expliqui gent més dotada que jo. De pas, faré publicitat d'alguns webs que estan prou bé i que ja he recomanat més d'un cop, en algun cas.

Peter Higgs, pel qual el bosó va ser batejat, exultant el passat dia 4

Hi ha una explicació prou entenedora en la magnífica web El Tamiz; de pas, podeu seguir tota la sèrie sobre les partícules fonamentals. Hi ha enllaç a una explicació del que s'ha descobert aquesta setmana.

Fa poc ha començat una web de notícies de ciència anomenada Materia, prou interessant. Aquesta és la seva entrada sobre el bosó de Higgs.

Si preferiu el material audiovisual, hi ha diferents vídeos que estan prou bé:

Del FermiLab, el laboratori de física de partícules nord americà.


Del web espanyol Hablando de Ciencia, que segueixo recomanant molt. De fet hi ha una bona explicació del que s'ha fet al CERN més el fragment del seu documental De la razón al mito en el que es parla del bosó de Higgs.

Una conferència TED del físic Brian Cox (que treballa a l'experiment ATLAS, un dels que ha detectat el Higgs), que explica què és el LHC i parla del model estàndard, el model que cada cop sembla més confirmat sobre com funciona l'Univers. Per cert, un dels problemes d'aquest model és encaixar-hi la gravetat, la força que entenem més el comú de la gent i menys els físics. 

Un Redes en el que es parla del Higgs i d'altres estudis que es preveu fer al LHC. No us perdeu el despatx de John Ellis!

I per acabar, una conferència del mateix Brian Cox on ens explica perquè és important investigar, com diu ell, per curiositat. Per cert, que de Brian Cox hi ha una sèrie molt bona a la Mediateca de l'escola: "Maravillas del Sistema Solar".

Relacionat amb això, només afegiré aquest altre enllaç de Materia on es compara el pressupost dels clubs de futbol de Primera Divisió i els principals centres d'investigació espanyols.

Res més a afegir.

PD del 10 de juliol:

Un aclariment sobre el títol, que he canviat avui. Molta gent ha dit que els científics han anomenat al bosó de Higgs, la partícula de Déu. De fet, sembla ser que això és el resultat d'una confusió: Leon Lederman, físic reconegut pel seu treball sobre els neutrins, va escriure l'any 1993 un llibre de divulgació sobre física de partícules: "The God particle: If the Universe was the answer, What is the question?" (La partícula de Déu: Si l'Univers és la resposta, quina era la pregunta?). De fet, ell volia per títol "The goddamn particle..." (o sigui, La maleïda o remaleïda partícula) pel fet que el bosó de Higgs era tan difícil de trobar.
A l'editor li deuria semblar difícil publicar un llibre amb una paraula malsonant a la portada i va canviar goddamn per God; i aquesta és la història de "la partícula de Déu".
Als físics, sovint els agrada anomenar Déu però en aquest cas, ja veieu que va ser més aviat un tema de marketing que ha acabat quallant.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada