dimecres, 15 de juny del 2011

Producció d'antimatèria al CERN

La setmana passada, i perdoneu el retard, els físics del CERN van aconseguir la producció d'antimatèria (uns 300 àtoms). No era el primer cop que s'aconseguia alguna cosa així però sí el primer cop que es mantenia aquesta antimatèria un temps suficient (16 minuts) com per poder-la estudiar amb un cert deteniment. I això és el que estan fent.
L'antimatèria és un tipus de matèria amb propietats, almenys en part, contràries a la matèria corrent (la que ens forma a nosaltres i tot el que ens envolta). El seus àtoms estan formats per antiprotons i positrons (amb càrregues elèctriques contràries a les dels protons i els electrons dels àtoms de la matèria corrent).
Un fenomen interessant és que matèria i antimatèria, quan entren en contacte, s'aniquilen mútuament produint gran quantitat d'energia en forma de raigs gamma, una forma de llum d'alta freqüència i, per tant, d'alta energia. Per això és tan difícil estudiar-la.
Una explicació prou clara sobre l'antimatèria (una mica apocal·líptica)

L'antimatèria (els positrons, concretament) es forma en algunes reaccions nuclears; la seva formació, consegüent destrucció i producció de raigs gamma s'utilitza en la PET (tomografia per emissió de positrons), una de les diverses formes d'explorar el cos humà sense necessitat d'obrir-lo.

Una imatge del cervell aconseguida amb la PET

La producció d'energia que es derivaria de la col·lisió de 1kg de matèria i 1 kg d'antimatèria seria l'equivalent a 43 megatones de TNT, o sigui, només una mica menys que la bomba atòmica més potent que hagi esclatat mai. Seria una font d'energia sensacional però, és clar, costa moltíssima més energia "fabricar-la" i seria una mica difícil d'emmagatzemar.
Per altra banda, sembla que durant el Big Bang, se'n va produir moltíssima i que va desaparèixer amb el contacte amb la matèria. Tota la matèria que avui en dia coneixem, seria el "petit" excedent de la matèria comuna que no va desaparèixer. És realment aclaparador.

Tingui utilitat pràctica o no, un té la sensació que aquest segle XXI descobrirem molt sobre l'Univers i que tot serà sorprenent i fascinant.

1 comentari:

  1. Molt interessant aquesta notícia, em recorda a les històries de ciència ficció i que consti que no ho dic amb un to "friki", el que vull dir és el mateix que tu a l'últim paràgraf.

    A part d'això, també m'ha semblat un bon post el de la triple entrevista (Sagan, Hawking i Clarke), certament reunir a tres personalitats d'aquest nivell relacionades amb la ciència (o ciència ficció) té força mèrit.

    I no em vull allargar, però el post sobre Jane Godall em porta tants records!

    Bé, dins de poc crec que ens veurem, ja comentarem aquestes notícies més detingudament.

    ResponElimina