dilluns, 11 d’abril del 2011

Formació de retina a partir de cèl·lules mare


Dijous passat vam saber la notícia que a l'Institut Riken de Biologia del Desenvolupament de Kobe, al Japó, es va aconseguir produir una retina (la part de l'ull que capta la llum i envia la informació del que veiem al cervell) a partir de cèl·lules mare.

Adalt, l'estructura de l'ull amb la retina. Abaix, les cèl·lules; les de més amunt (cons i bastons) capten la llum; les de sota, envien la informació al cervell. 

Cal aclarir, d'entrada, que les cèl·lules eren de ratolí però els investigadors creuen que no seria difícil repetir el procés amb cèl·lules humanes.
El més sorprenent és el fet que, sense intervenció per part dels investigadors, les cèl·lules es van anar disposant en forma de retina de forma espontània. Encara hi ha força per aprendre en quant a com les cèl·lules d'un embrió s'especialitzen i, encara més, s'estructuren per formar un òrgan d'un individu, sigui un ratolí o un humà; l'estudi del Doctor Yoshiki Sakai ens demostra que, almenys en aquest cas, les cèl·lules no necessiten d'ajuda externa per organitzar-se en una estructura complexa.

Teniu més informació del propi Institut Riken aquí, en anglès (ES cells significa cèl·lules mare embrionàries).
Si la voleu en idiomes més propers, notícia a l'Ara o a La Vanguardia.

1 comentari:

  1. Una notícia molt interessant, la pregunta és si l'estructura de les cèl.lules de la retina tenen una estructura molt diferent a la d'altres òrgans. M'agradaria pensar que no és així i que dins de poc temps podrem prescindir dels amables donadors d'òrgans.

    ResponElimina