dissabte, 2 de juny del 2012

Vida d'aquí i de més enllà

Els que em coneixen saben que una de les notícies que més feliç em faria seria el descobriment de vida més enllà de la Terra.
Aquesta setmana passada vam tenir notícia d'un interessant descobriment de vida terrestre però que pot relacionar-se amb la vida extraterrestre.
En la gran illa d'Ellesmere, a l'àrtic més Àrtic del Canadà, en un fiord anomenat Borup, s'ha descobert una emanació de sofre que prové de l'interior del gel. L'interessant d'aquest sofre, és que té tota la pinta de ser produït per bacteris, en una nova mostra que els podem trobar vivint en els llocs més inversemblants. 
La principal responsable de l'estudi és Damhnait Gleeson, adscrita al Centro de Astrobiología de Madrid, associat amb la NASA.
L'illa d'Ellesmere prop de Groenlàndia
Què té això d'especial? Hi ha algun lloc que no sigui la Terra semblant a aquest del fiord Borup?
Els astrobiòlegs, que són aquells que estudien la possible vida en altres llocs de l'Univers, ja fa temps que sopesen la possibilitat de vida extraterrestre en el propi Sistema Solar. Els candidats més ferms són Mart, Europa (un satèl·lit de Júpiter) i Encèlad (satèl·lit de Saturn).
Europa és un satèl·lit preciós, cobert de gel esquerdat i embrutat per materials rocosos.
Europa fotografiada per la sonda Galileo als anys 90
La causa de les esquerdes, que a més van canviant d'orientació amb el temps, podria ser el fet que aquest satèl·lit descobert per Galileo podria tenir una font de calor interna provocada per l'efecte de marea del proper Júpiter que donaria lloc a la presència d'un enorme oceà d'aigua que provocaria que el gel no estigués ben assentat.
O sigui, que podríem tenir aigua líquida i una font de calor (en aquest cas diferent del Sol) en un lloc diferent de la Terra. Si a més, descobríssim restes de sofre semblants als del fiord Borup i tenint present que, a la pròpia Terra, hi ha ecosistemes que obtenen la seva energia dels compostos de sofre i no de la llum de Sol, com és habitual... Les perspectives són fascinants.
<><>
Encèlad, fotografiat per la sonda Cassini
El curiós del cas és que a Encèlad hi succeeix un fenomen similar, amb la particularitat que Encèlad emet uns importants géisers d'aigua o gel, possible producte d'una altra font de calor interna.


Aquesta conferència de Carolyn Porco, notable astrònoma planetària ens explica més dels satèl·lits de Saturn.

2 comentaris:

  1. Molt interessant Josep Maria!
    És gratificant retornar al món de la biologia de tant en tant...! Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. No hi ha de què. M'ha servit per repassar-lo i arreglar un parell d'errors. Ja vaig seguir la teva entrevista a la Paula: aquesta noia ja prometia; i l'entrevistadora també!
      A reveure.

      Elimina