dimecres, 27 d’abril del 2011

Un insecte o un rèptil?

Poc abans de vacances, un noi de 4t d'ESO em va passar aquest enllaç on s'explicava la curiosa notícia d'aquesta mena d'animal mig insecte, mig rèptil. Em preguntava si pot existir o és un altre dels inacabables bluffs que corren per Internet. La notícia és bastant lluny de ser ben escrita (diu Cargena enlloc de Cartagena, per exemple); per altra banda, l'últim paràgraf despertaria els recels de qualsevol.
La veritat, però, és que el bitxo em sonava i vaig buscar una mica d'informació. Existeix; pot semblar estrany, però existeix.
Alguns lectors de la pàgina ja han posat enllaços i algunes explicacions però si voleu més imatges, només cal que escriviu "fulgora laternaria" al cercador d'imatges del Google.
L'animal, que rep diferents noms, entre els quals hi ha el de "mariposa caímán" (tot i no ser una papallona, si no que pertany a l'ordre dels Hemípters, com els pugons o les cigales) és un bonic exemple de com a la Natura, per defensar-se, molts enganyen al personal depredador per a què no l'ataqui o, almenys, confondre'l.
La pròpia F. laternaria, com altres animals, té dibuixats uns grans ulls a les seves ales per intimidar els qui se la vulgin menjar; també hi ha qui imita l'aparença d'un animal perillós (l'anomenat mimetisme de Bates); un exemple d'aquest últim és el de la Natrix maura, una colobra que imita els escurçons (en la coloració, el moviment i, si es veu en perill, inflant la part posterior del cap per tenir la mateixa aparença que l'escurçó) sense ser verinosa.
La Natrix és la de sota


No he aclarit qui es menja la Fulgora laternaria però és probable que un rèptil aficionat als insectes s'ho pensi dos cops abans d'atacar-la.
Com podeu veure l'art de la disfressa és un dels més arrelats entre els éssers vius.

1 comentari:

  1. Ostres, quina casualitat, això surt al nostre tema d'ecologia. A vegades penso que criatures com aquesta podrien justificar que algú encara cregui amb el lamarckisme. Per cert, una curiositat: he llegit que aquest artròpode va ser descobert per Linné.

    ResponElimina