dilluns, 27 de juny del 2011

Visita a Can Ruti

Dijous passat, dia de revetlla, vam poder visitar l'IrsiCaixa, el laboratori de l'Hospital Germans Trias i Pujol (conegut popularment com a Can Ruti). La visita, que es va realitzar gràcies a l'amabilitat del doctor Clotet, va ser voluntària pel fet de ser fora del calendari escolar. Van venir el 40% dels estudiants de Biologia de segon d'aquest any (o sigui, quatre) i crec que va ser molt profitosa.
Ens va ensenyar les instal·lacions el doctor Roger Paredes, de l'equip de l'IrsiCaixa, que ens va fer una interessant i amena exposició de la feina que s'hi fa, de la història del laboratori, de les relacions entre les institucions públiques i l'empresa privada i de la seva visió de la investigació científica en general. Aquí teniu un enllaç sobre les investigacions en les que participa el doctor Paredes.


El doctor Paredes explicant-nos els laboratoris

Una de les afirmacions del doctor Paredes que vaig trobar més sorprenents va ser la de que la vacuna de la SIDA és la primera que realment s'està buscant amb un enfoc realment científic. Les altres sembla que han estat més el fruit del clàssic "joc" de l'assaig i error. La principal dificultat que sembla tenir l'obtenció de la vacuna prové del fet que aquestes estimulen el sistema immunitari, que és precisament el que el virus necessita per prosperar.
Per tant, cal trobar un enfoc diferent a l'habitual.
Potser aquest enfoc tindrà alguna cosa a veure amb la teoria del caos, teoria que va suscitar un diàleg entre el doctor Paredes i el Marc, un dels habituals comentaristes d'aquest blog.


Al fons es veu la zona P3 dels laboratoris, a la qual només es pot entrar amb mesures de seguretat, com mascareta i guants, tant per impedir les infeccions del que hi treballen com la contaminació de les mostres.

Sigui com sigui, sembla que en qüestions d'epidèmies i dels seus tractaments, l'ús de les Matemàtiques és decisiu.

El grup a la sortida de Can Ruti

2 comentaris:

  1. Cert, jo també vaig trobar productiva aquesta visita, fins i tot fora de l'àmbit de la medicina/biologia, ja que bona part va tenir un caire més general que sempre és profitós per un estudiant de ciències. Última apreciació: al final no has posat la foto que sortim tots davant l'hospital.

    ResponElimina
  2. He recuperat la foto (que m'havia arribat en males condicions) i l'he afegida al final.

    ResponElimina