diumenge, 11 de març del 2012

En l'aniversari del sisme de Tohoku

Just avui fa un any del terrible terratrèmol de Tohoku. Així és com l'anomenen  els propis japonesos, ja que Tohoku és el nom de la regió més afectada.
El terratrèmol va tenir una magnitud de 9 (Mw) en l'escala de magnitud de moment, que és la successora de l'antiga escala de Richter (que precisament tenia problemes en aquests valors tran alts).
El terratrèmol es va produir en un dels llocs més actius del planeta.
<><><>
<><><> 
Situació de l'epicentre del terratrèmol; si cliqueu ho veureu bastant més gran
<><><>
Mapa de les plaques tectòniques. També es pot ampliar


Com podeu observar als mapes, la placa tectònica del Pacífic s'enfonsa sota la Nordamericana (pot semblar estrany però arriba fins l'Est d'Àsia); la part occidental de la placa del Pacífic és molt més densa que la nordamericana i per això s'enfonsa molt (fins els 9.000 m en alguns punts), formant l'enorme fossa que s'observa a la imatge del satèl·lit. El moviment és relativament ràpid (uns 83 mm/any) i el fregament entre les dues plaques provoca tensions que acaben alliberant-se de forma catastròfica.
No es recorda al Japó un terratrèmol de magnitud tan alta; de fet, cap havia arribat a 8 des que es registren. Fins i tot el de Kobe de 1995, que va matar més de 6000 persones, era de 7'3 Mw. Per tant, tampoc ens ha d'estranyar que un país tan ben preparat tingués problemes molt més greus del que és habitual.

Imatges del sisme de Kobe del 1995
Aquests dos terratrèmols il·lustren el fet que la magnitud, que és un valor que expressa l'energia alliberada pel sisme, només ens dóna una idea aproximada del perill que representa, com ja vaig comentar a l'entrada del terratrèmol de Lorca; el de Kobe es va produir a només 20 km d'aquesta ciutat mentre que el de Tohoku tenia l'epicentre a 130 km de la costa. D'aquí que, malgrat l'enorme magnitud (la quarta o cinquena més alta registrada de la Història), les destrosses no fossin excessivament importants.

Mapa d'intensitats del sisme de fa un any; les intensitats expressen els efectes del terratrèmol. Una intensitat de 7 no ha d'afectar especialment els edificis, com els del Japó, que estiguin ben construïts

La imatge il·lustra la situació: edificis que es mantenen drets i vaixells empesos pel tsunami.

Però com tots sabem perfectament, el gran problema va ser el tsunami provocat pel terratrèmol; no és gens estrany que tsunami sigui una paraula japonesa ("onada de port", en ser més una onada que es manifesta especialment en arribar a la costa), perquè els han patit sempre. A l'enllaç s'explica molt bé com actuen els tsunamis i, per tant, no insistiré sobre la qüestió.

Desplaçament i alçades del tsunami del 2011 arreu del Pacífic i l'Índic

Però tots aquests fenòmens, que tant petits ens fan, tenen un vessant humà que no podem oblidar. Per això us recomano ferventment aquest reportatge de TVE sobre el sisme que posa la pell de gallina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada