dilluns, 16 de maig del 2011

Terratrèmol a Lorca

Quan començàvem a oblidar-nos (i que fàcil que és fer-ho en aquest món tan canviant d'avui en dia) del desastre del Japó, la Terra ens ha tornat a recordar que no és gens passiva i ha tornat a demostrar la seva inestabilitat prop de Lorca, a la província de Múrcia.


Ja n'han passat uns quants dies i no crec que pugui afegir gaire res al que ja s'ha dit però, en tot cas, m'agradaria fer algunes reflexions:
- El primer que vaig fer, quan vaig tenir la oportunitat, va ser anar al web del Instituto Geológico y Minero de España. No he trobat cap referència a la noticia, malgrat que els geòlegs d'aquest Institut han aparegut en molts mitjans de comunicació explicant les causes del terratrèmol. No ho entenc; on puc consultar informació veraç sobre el tema? Curiosament, a un altre institut públic: El Instituto Geográfico Nacional, que sembla estar més alerta a les tecnologies "modernes".
En aquest enllaç, podeu observar un plànol amb els terratrèmols principals i les seves rèpliques.
- La segona reflexió té una mica d'autocrítica: Quan vaig saber la notícia, el primer que vaig pensar va ser: Ja hi som, un terratrèmol de només 5 coma poc a l'escala de Richter i és un desastre! Bé, a aquestes alçades ja hauria de saber que la magnitud d'un terratrèmol no es correspon necessàriament amb els efectes.
La magnitud mesura l'energia alliberada pel terratrèmol però els efectes (la intensitat) depenen també d'altres factors; en aquest cas, la curta distància de Lorca a l'epicentre, la poca profunditat de l'hipocentre (o focus) i el tipus de material, suposo que bastant elàstic, que les ones sísmiques van travessar, van facilitar uns efectes més desastrosos dels que d'entrada es podia esperar. Tot això ha fet replantejar-se el mapa sísmic de la zona i, per tant, la normativa de construcció


L'epicentre sol ser el lloc on els efectes són més greus però no necessàriament

- La resposta de les institucions sembla que ha estat força ràpida i eficient; ara cal que es mantingui en el temps, que és el més difícil.


Esperem que tothom hagi après de l'experiència i aquesta serveixi per millorar. En tot cas, ja heu vist que, en cas de sisme, el carrer no és necessàriament segur. Però qui no sortiria corrent al carrer en una situació així?

1 comentari:

  1. Això que comentes em recorda a una cosa que ens van explicar a la ESO, l'escala de Mercalli, que només mesura els desperfectes, tot i que normalment no en sentim parlar. Respecte la potència/intensitat del terratrèmol és curiós que un sisme uns 1000 cops més feble que el de japó causi tans desperfectes (3 punts de diferència en una escala logarítmica de 10).

    ResponElimina