dilluns, 10 d’octubre del 2011

Un final relliscós

La setmana passada es van concedir els premis Nobel de ciències. El de Física tracta d'un fenomen prou extraordinari: l'expansió accelerada de l'univers. Els científics que la van descobrir, com passa tants cops, no pensaven que això fos possible.
Es tractava de dos equips que miraven de fer un mapa de l'Univers llunyà utilitzant la llum d'unes supernoves (explosions d'estrelles) especials. Tots dos equips van arribar a la mateixa conclusió: L'Univers s'està expandint, com ja sabíem, però cada cop ho fa més ràpid.
Sembla absurd que si l'Univers va començar amb un Big Bang s'estigui produint aquest fet; sembla que aquesta expansió, un cop passat el primer impuls, s'hauria d'anar frenant.  De fet, el debat estava en si la gravetat tindria prou capacitat d'atracció per a què tota la matèria es tornés a reunir (el Big Crunch) o no.
La raó d'aquesta acceleració de l'expansió és desconeguda; els astrofísics parlen d'una energia fosca sobre la que s'especula molt però no se'n sap gran cosa. Un altre gran misteri més que s'intentarà resoldre!


Diferents models del destí de l'Univers


Ara seré una mica dolent: Vaig saber d'aquest premi per les notícies del Canal 3/24. La notícia acabava dient que, segons els estudis d'aquests físics, l'Univers acabaria sent gel. Em vaig quedar estupefacte: Gel? L'univers s'expandeix acceleradament i acaba convertint-se en gel? Gel d'aigua o de què? D'on surt la matèria per fer aquest gel, de l'energia fosca (per la famosa fòrmula d'Einstein que relaciona matèria amb energia)?
Pensant que potser sabia encara menys Física del que em pensava, vaig accedir al web dels propis Premis Nobel; per sort tenen una explicació pensada per al gran públic sobre el fenomen. Comença amb un poema de Robert Frost i un comentari:

"Some say the world will end in fire;
Some say in ice…"

What is the fate of the Universe? Probably it will end in ice if we are to believe this year’s Nobel Laureates.

"Alguns diuen que el món acabarà en foc;
alguns diuen que en gel..."

Quin és el destí de l'Univers? Probablement acabarà en gel si hem de creure els premiats amb el Nobel d'aquest any.

I ja està! Aquesta és tota la referència que hi ha sobre el gel: Una metàfora!

Sí que, donada la seva accelerada expansió, podem pensar que l'Univers acabarà sent extremadament fred; actualment ja té una temperatura molt més baixa que 0ºC (de mitjana, s'entén); per tant, el gel ja hauria de ser pertot arreu, cosa que, evidentment, no és certa.
Entenc que ningú obliga als periodistes de la redacció de TV3 a ser experts en la matèria; però per a això hi ha experts, per consultar-los quan no sabem sobre el tema. No ens podem conformar amb les primeres línies d'un document que té set pàgines (set, no setanta).
El mateix sobre el gel apareixia en un diari gratuït en una notícia d'agències, la qual cosa fa pensar dues coses: que els periodistes de TV3 han comès el mateix error que els de les agències o que no han consultat les fonts originals.


Si voleu saber sobre l'expansió accelerada, podeu consultar el document original dels Nobel. És prou entenedor, encara que estigui en anglès.
També hi ha aquesta pàgina, en castellà, sobre el tema, on es fa referència a la famosa constant cosmològica, un dels errors o no errors, més famosos d'Einstein.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada