La trobada, molt probable, del bosó de Higgs al CERN i anunciada el dia 13, és una d'elles. Als que no tenim una formació més que autodidacta sobre Física de partícules, alguns dels seus plantejaments ens semblen estranys, podréim dir que surrealistes. Però el que impliquen ens impressiona. Aquest bosó de Higgs, també.
Pot semblar evident que qualsevol partícula material ha de tenir una massa. De fet, nosaltres mateixos estem formats per partícules, la suma de les masses de les quals conforma la nostra massa. Tenim massa, ho notem cada cop que pugem unes escales o caiem rendits al sofà després d'un dia de feina; podríem pensar, "Què té això d'especial?".
Però els físics no es conformen en donar per sabudes les qüestions que semblen més evidents. I gràcies a això ens han mostrat un Univers sorprenent.
![]() |
Als acceleradors de partícules, com al LHC al CERN, l'impacte de dos protons pot donar lloc a altres partícules. Les noves partícules segueixen trajaectòries que es poden detectar i analitzar |
Com que el tema és prou complex, deixem parlar els experts:
- Un Redes, dedicat al treball al CERN, amb un simpàtic video sobre el bosó de Higgs.
- Un vídeo del Fermilab, als EUA, sobre el bosó de Higgs.
- Una conferència TED de Brian Cox sobre el que es fa al CERN i el famós bosó de Higgs.
- I la troballa de la setmana: Un blog d'un professor de Ciències madrileny, esplèndid i perfectament accessible, El Tamiz, que incorporo de seguida als webs interessants.
El bosó de Higgs... ja fa temps que se'n sent a parlar, si no m'equivoco Steven Hawking va apostar 20 dòlars a que el trobàven. La veritat, jo també espero que faci acte de presència aquesta "partícula de Dèu", seria un pas important. Una última cosa, bon Nadal!
ResponElimina