dimecres, 14 de desembre del 2011

Una exalumna ens visita

Dilluns passat, dia 5, ens va visitar la Marta Farràs, exalumna de l'escola, biòloga i investigadora predoctoral.
La Marta va parlar als alumnes de Biologia de primer i segon de com és el món de la investigació, què cal per entrar-hi, quina és la seva experiència en aquest camp i quin és l'objecte de les seves investigacions en aquests moments.
La Marta ens va fer entendre que el món de la investigació necessita molta vocació i dedicació. No és una feina en la que es guanyi molt, almenys en el cas de l'investigador de base, no té una gran estabilitat i els horaris són, diguem-ne, "flexibles".
No és imprescindible tenir unes grans notes durant els estudis però ajuda molt; i sempre cal buscar formes de tenir currículum, ja des de la facultat. I anar formant-se en l'anglès.
L'equip en el que treballa la Marta investiga sobre el colesterol a l'IMIM, (Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona; a l'enllaç hi ha informació sobre el grup en el qual treballa la Marta); concretament, busquen si es pot millorar la funcionalitat de l'anomenat "colesterol bo" (tècnicament HDL), que és el que extreu el colesterol de les artèries i impedeix que s'hi acumulin.
Estan provant diferents olis d'oliva verges per valorar la possibilitat d'utilitzar-los habitualment en la dieta. Un és un oli verge tal qual, un altre, un oli verge enriquit amb els seus propis polifenols i, un altre, un oli verge enriquit amb polifenols de la farigola.
Un polifenol prou conegut, per exemple, és el resveratrol, que es troba en el raïm i el vi negre, i que sembla tenir un interessant efecte protector contra les malalties cardiovasculars, almenys en animals però no tan clarament en humans.
La relació entre el vi negre i el risc cardiovascular ha dut a molts debats, especialment en el que s'ha anomenat la paradoxa francesa.
Aquest que escriu hi participa com a voluntari, cosa que m'assimila a la rata de laboratori, animal poc valorat però al qual tant debem.


"Per dedicar-se a la investigació cal tenir molta paciència"

Per la banda que ens toca com a profes, dóna gust veure els nostres antics alumnes convertits en uns autèntics professionals. És una de les raons per les quals vam convidar la Marta, per a què els estudiants actuals vegin que des de l'escola es pot arribar prou més enllà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada